موسسه خوانش کارگاه مجازی نوشتن رمان جنایی را با مهام میقانی برگزار میکند. در توضیحات مربوط به این کارگاه آمده است:
طرح درس کارگاه آنلاین رمان جرم (ادبیات جنایی)
توضیح:
این کارگاه با استفاده از پیامرسان واتس اپ در ده جلسه تنظیم شده است. در هر کارگاه تنها سه هنرجو پذیرفته میشود. هر جلسه شامل یک ساعت ویدئو کال مشترک در زمان تعیین شده است. پس از هر ویدئوکال، دو فایل صوتی نیز برای شرکتکنندگان ارسال میشود که علاوه برجمعبندی اطلاعات ارائه شده در جلسهی چهار نفره، دارای نکات تکمیلی است. از آن جایی که در هر کارگاه تنها سه هنرجو پذیرفته میشود، مشارکت فعالانهی اعضا و همچنین رعایت زمانبندی جلسات اهمیت مضاعفی مییابد. شرکتکنندگان تا چهل و هشت ساعت پس از هر جلسه چهار نفره میتوانند با ارسال فایلهای صوتی سوالات خود را مطرح کنند. قطعن تبادل نظر میان هنرجویان در طول هفته در گروه واتساپی کارگاه ادامه مییابد اما آموزگار کارگاه بهدلیل شرکت در کلاسهای آنلاین دیگر در زمانهای تعیینشدهی بالا در گروه حضور دارد. هر کارگاه در زمانهایی که از جانب موسسه تعیین شدهاند، برگزار میشود، از شرکتکنندگان درخواست میشود شرایط لازم برای برقراری ارتباط تصویری اینترنتی را آنطور که خود شایسته میدانند فراهم کنند. برخورداری از فضای آرام در طول یک ساعت ویدئوکال نخستین پیشنیاز مشترک میان تمام شرکتکنندگان است. هر یک از هنرجویان باید ترتیبی دهند که لپتاپ یا موبایلشان در محل ثابتی قرار گیرد که از نور مطلوب برخوردار است و مانعی برای تبادل واضح صدا به وجود نیاید. همچنین درخواست میشود شرح روند جلسات را که در زیر میآید، به دقت مطالعه فرمایید:
در قدم نخست آنچه در ادبیات فارسی به عنوان ادبیات جنایی شناخته میشود حاصل ترجمه ناقص عبارت crime Fiction است که به سادگی باید «ادبیات جرم» و نه ادبیات جنایی خوانده شود؛ چون طبیعی است که وقتی سراغ این نوع از ادبیات داستانی میرویم تنها مسئله قتل و انواع آن مطرح نیست. «ادبیات جرم» میتواند در برگیرنده جرائم بسیاری باشد. در واقع هر داستانی که برپایه هر نوع هنجارشکنی – از جمله سرقت، خشونت خانوادگی، اختلاس، کلاه برداری، جرائم سایبری، جرائم مناقشهآمیزی که اساسن درباره جرم به شمار آمدن یا نیامدنشان بحث وجود دارد مثل سقط جنین و …- شکل گیرد میتواند به نحوی زیر مجموعه «ادبیات جرم» باشد. پس در درجه اول شخصی که خود را به «ادبیات جرم» علاقهمند میداند فردی با پیشینه ادبیات داستانی است که نسبت به مفاهیمی چون، قانون، حقوق شهروندی، مجازات، عقوبت و گناه حساس بوده است.
به نظر ضروری میآید که پس از این مقدمه، نکته دیگری نیز تبیین شود: دوره نخست کارگاه آنلاین «ادبیات جرم» بر تئوری، ژانرها و زیر ژانرها و اسلوب نظری این شکل از ادبیات داستانی تکیه دارد تا زمینه برای رسیدن به یک طرح داستانی و نگارش آن در دوره دوم فراهم آید.
جلسه اول:
تعریف ادبیات «جرم» و ارائه دو نوع طبقهبندی سنتی این گونه از ادبیات داستانی و تشریح زیرژانرهای آن.
تفکیک crime Nonfiction و Crime fiction
جلسه دوم:
بررسی نظامهای حقوقی، پلیسی، قضایی و پزشکی قانونی کشور خودمان. نویسندهای که در آرزوی نوشتن رمانی برمبنای شاخصههای «ادبیات جرم» است، پیش از هر چیز باید بداند که در چه بستری زندگی میکند. «ادبیات جرم» شاید بسیار بیش از هر گونه ادبی دیگر استوار بر زندگی شهری است پس چنین نویسندهای میبایست بر مختصات شهری که در آن زندگی میکند مسلط باشد و هویت آن را همان گونه که خود تجربه کرده در آثارش بازتاب دهد.
جلسه سوم:
آغاز تاریخ «ادبیات جرم»
چگونه رمان معمایی از کتابهای آسمانی –داستان هابیل و قابیل نخستین داستان بر مبنای ارزشهای «ادبیات جرم» است– آغاز میشود، در چین ادامه مییابد، در قرون وسطی با فرهنگ جادوگری در میآمیزد تا سرانجام پس از انقلاب صنعتی در اروپا به گونهای تناور در ادبیات داستانی بدل شود.
در همین جلسه با بهرهگیری از دو کتاب مقدماتی، پایههای علم پزشکی قانونی بررسی میشود.
جلسه چهارم:
بررسی تاریخ ادبیات جرم از انقلاب صنعتی تا آغاز جنگ جهانی اول. در این روند درخواهیم یافت که انگلستان مهد ادبیات معمایی جهان شناخته میشود و آثاری در این بازه زمانی به شرکتکنندگان معرفی میشود و مورد ارزیابی و نقد قرار میگیرد.
بررسی مقدماتی علم پزشکی قانونی به روانشناسی جرم و سپس «جرم شناسی» مدرن میانجامد.
جلسه پنجم:
پیگیری تاریخ «ادبیات جرم» از آغاز جنگ جهانی اول تا پایان دهه پنجاه میلادی. «ادبیات جرم» از انگلستان به فرانسه و آمریکا میرود.
چهار زیر ژانر اصلی «ادبیات جرم» معرفی میشوند و برای هر کدام مثال هایی آورده میشود.
جلسه ششم:
پیگیری تاریخ «ادبیات جرم» از انتهای دهه پنجاه میلادی تا زمان وقوع ترور نخست وزیر سوئد «اولاف پالمه» در سال ۱۹۸۶. چه طور یافت نشدن قاتل نخست وزیر سوئد تا امروز، سرنوشت «ادبیات جرم» را تغییر داد؟ از ایالات متحده به ژاپن و کشورهای اسکاندیناویایی میرویم. ظهور ادبیات مافیایی در مکزیک، کلمبیا و ایتالیا.
همچنین تلاش میکنیم زیرژانرهای اصلی «ادبیات جرم» را تکمیل کنیم و از شرکتکنندگان بخواهیم روی یکی از این زیرژانرها تمرکز کنند.
جلسه هفتم:
تشریح مقدمات آشنایی با علم «جرمشناسی» و ارتباط آن با «ادبیات جرم»
پیگیری تاریخ «ادبیات جرم» از ۱۹۸۶ تا زمان حاضر. سر و کله فیلمها و سریالهای به اصطلاح جنایی پیدا میشود. چگونه تلویزیون جای رمان را در عرضه «ادبیات جرم» میگیرد؟
از شرکت کنندگان درخواست میشود تصمیم نهایی خود را در مورد تمرکز بر یکی از زیرژانرهای «ادبیات جرم» بگیرند.
جلسه هشتم:
بررسی سه اسلوب ابتدایی نگارش داستان معمایی که هر سه بر ساختار درام سه پردهای استوارند.
چگونه یکی از این سه اسلوب را در زیرژانر مورد علاقهمان به کار ببندیم؟
جلسه نهم:
چگونه یک طرح برای نگارش رمانی که در «ادبیات جرم» قرار میگیرد بنویسیم؟
بررسی دو طرح معروف که سرانجام به دو رمان – که امروز از میراث غیرقابل انکار «ادبیات جرم» هستند– تبدیل شدند.
جلسه دهم:
هر یک از شرکت کنندگان طرح خود را تا پیش از آغاز جلسه دهم فرستادهاند. اکنون طرحها را برمبنای آنچه در این نه جلسه آموختهایم، بر ترازوی ارزیابی میگذاریم و عملن وارد روند نگارش رمان میشویم.
نظرات: بدون پاسخ