نشریه آنلاین خوانش
سردبیر: مینا حسنی
نشریه آنلاین خوانش پنجرهای است رو به روایت؛ روایتهای داستانی، مستند و سینمایی. قصدمان از پرداختن به هر شاخه از این روایتها، فراهم کردن زمینههای شناخت و مطالعه بیشتر از رهگذر پژوهش، تالیف، تدوین و ترجمه است. سعی کردهایم در قالب چند پروژه، تا حد امکان، جای خالی محتوای اولیه برای شروع پژوهشها را پر کنیم. این جاهای خالی راهنمای ما برای گزینش پروژههای مربوط به هر بخش بوده است.
{ناداستان}
روایتهای مستند مجموعهای از روایات غیرداستانی و برمبنای واقعیت است که به روشی خلاقانه به نگارش در آمده است. در این بخش به معرفی گونهها و تاریخچهی روایت مستند در ایران و جهان میپردازیم، با نویسندگان شهیر این روایتها آشنا میشویم، و از طریق ترجمه و تالیف منابع آموزشی این حوزه، سعی میکنیم زمینهای برای تمرین نوشتن فراهم کنیم. علاوه بر این، هر ماه با یک پرونده از جستارنویسان همراه خواهیم شد.
{داستان}
روایتهای برآمده از تخیل که بتوان داستانش خواند در زبان نگارنده کم نیست. قصدمان آن است که یک به یک و با انتخاب سرفصلهای ادبیات داستانی ایران، مطالعاتی بر داستانهای فارسی و نویسندگان آن داشته باشیم. در این بخش با پرداخت به جریانات داستانی ایران و همراهان آن، بر آنچه از ابتدا تا کنون بر داستان ایرانی گذشته است، گذری خواهیم داشت. شروع این ماجرا با پرداختن به سه موضوع «داستان و داستاننویسان زن»، «ادبیات شهری» و «داستان کوتاه خارجی» بوده است. به مرور خطوط پژوهشی دیگر نیز اضافه خواهد شد. در بخش ادبیات شهری، پس از ارائهی تعریفی کلی، به بحث نظریهها و نمونهکارهای ادبی در این حوزه خواهیم پرداخت، سیر تحول نقش شهر در ادبیات از رویدادگاه تا شخصیت و از مخلوق تا خالق را در ادبیات غرب بررسی خواهیم کرد. سپس از شهر و نقش آن در ادبیات ایران میگوییم و اینکه ادبیات شهری بنا بر تعریفی که مبنا قراردادهشده در کشور ما رشد یافته و نمونههای معاصر آن کدامند. در بخش داستان کوتاه قصد داریم به سیرِ داستان کوتاه جهان و روند شکلگیری و تحول آن به عنوان یک ژانر ادبی، بپردازیم. در گام اول، مروری بر خاستگاه این ژانر ادبی ارائه خواهیم داشت و سپس، به تفصیل به نویسندگان برجستهای که از قرن نوزدهم میلادی تا به امروز، در حوزهی داستان کوتاه فعالیت کردهاند میپردازیم. در خلال این کار نیز به تاثیرِ نویسندگان غربی داستان کوتاه بر نویسندگان ایرانی و پیدایشِ این ژانر در ایران خواهیم پرداخت. علاوه بر این، در بخش داستانخوانی، نمونههایی از داستانهای منتشرنشدهی نویسندگان ایرانی و خارجی را خواهیم خواند.