وقتی میخواهد از نوشتنش بگوید، خود را یک بچه مدرسهای دبیرستانی توصیف میکند که شوق و عشق نویسندگی رویایش بوده است. رویایی که معلمانش نیز آن را حس کرده بودند و به رشدش کمک کردند. همان شد که در پانزده سالگی با مجله فردوسیِ آن زمان همکاریش را شروع کرد و به تلخیص رمانهایی از «جک لندن»، «بالزاک» و بسیاری از نویسندگان دیگر مشغول شد.
فریده گلبو (متولد ۱۳۱۹) اصالتن از دل خانوادهای ملاک بیرون آمده و خیلی زود و از همان دوران نوجوانی به همکاری با نشریات مختلف پرداخته است. گلبو نخستین رمانش را قبل از بیستسالگی تالیف میکند، و انتشارات امیرکبیر این کتاب را به چاپ میرساند. نخستین رمانش یک تریلوژی بود، سه قصه بلند که اولین داستان آن «بنبست» نام داشت و دومی داستان یک رپورتاژ اجتماعی بود و سومین آن یک روح سرگردان، داستان پسر جوانی که خودکشی کرده و روحش در شهر پرسه میزند. پس از آن گلبو در رشته روزنامهنگاری دانشگاه تهران به تحصیل پرداخت و سپس سالهای بسیار در کسوت معلم در دبیرستانهای تهران به تدریس ادبیات فارسی مشغول شد. به همین دلیل وظیفهی خود دانست برخی از منظومههای کلاسیک ایرانی را در قالب رمان منثور درآورد. فیلم «شیرین» ساختهی عباس کیارستمی اقتباسی از «خسرو و شیرین» فریده گلبو است و خود گلبو سناریواش را نوشته. پس از آن، یک بار دیگر و این بار توسط تهمینه میلانی رمان «بعد از عشق» او به فیلم درمیآید که میلانی نامش را «نیمهی پنهان» میگذارد.
شخصیتهای داستانهای گلبو نیز مثل همه نویسندگان دیگر برای او زنده و واقعیاند. خودش معتقد است که سوژهها او را انتخاب میکنند و به او چنگ میزنند. وقتی سوژهای توجهش را جلب میکند، در ذهنش میآید، با تخیل آمیخته میشود، پالایش میشود، کم و زیاد میشود، رنگ تاریخی به خود میگیرد و در برههی تاریخ عقب و گاهی نیز به پیش میرود. شیوه و باور او در نویسندگی بدین گونه است که تا تکلیفش با پایان داستان مشخص نشود چیزی نمینویسد و میگوید: «اگر کارگردان بودم همیشه اول، صحنهی آخر را تصویربرداری میکردم.»
از آثار گلبو میتوان به این موارد اشاره کرد:
- «حکایت روزگار» (برنده جایزه قلم زرین)
- «هفت پیکر» (مورد تقدیر مایکل بری)
- «بعد از عشق» (فیلم «نیمه پنهان» تهمینه میلانی اقتباسی از این کتاب است.)
- «دو غریب» (به انگلیسی ترجمه شده است.)
- «تجربه چهارم»
- «جادو»
- «کنت سلما»
- «میراث تاجماه»
- «توران و تندیس و تن»
- «آوای مقدس و دختر خیاط»
- «خسرو و شیرین، داستانی بر اساس منظومه نظامی گنجوی» (فیلم «شیرین» عباس کیارستمی اقتباسی از این کتاب است.)
- «نگاهی به ابیانه»
- «لیلی و مجنون: داستانی براساس منظومه نظامی گنجوی»
نظرات: بدون پاسخ